BEMUTATKOZÁS

A Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány 30 éve menti Délmagyarország 3 megyéjéből (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, valamint Jász-Nagykun-Szolnok Megye, Mezőtúr térsége) az életveszélyben lévő újszülötteket, koraszülötteket a régió újszülötteket ellátó központjaiba a szegedi Gyermekgyógyászati Klinikára, valamint a kecskeméti és a gyulai Perinatális Intenzív Centrumokba. Az elmúlt 30 év során közel 25.000 koraszülött, újszülött baba életét mentette speciális mentőautójával.

Az Alapítvány feladata, hogy a kis betegeket minél hamarabb az őket ellátó regionális központok intenzív osztályára szállítsa, ahol a különböző betegségek azonnali ellátásához szükséges feltételek biztosítottak (pl.: gyermeksebészet, újszülött szívsebészet, stb.), otthonszüléseknél az újszülött ellátása, intézetbe szállítása, valamint feladata az intézeten kívül született újszülött és csecsemő újraélesztés. A gyermekgyógyászatban ma az egész világon az egyik legfontosabb feladat az életveszélyben lévő betegek sürgősségi ellátásának biztosítása. Ezen belül kiemelt jelentőségű a születés után közvetlen életveszélyben lévő újszülöttek, koraszülöttek mentése. Az élet első perceiben, óráiban történt mentés elmaradása e gyermekek életkilátásait és a későbbi évek életminőségét döntően meghatározza.

Az utóbbi 10 évben átlagosan 1000 újszülöttet mentett Szolgálatunk. Az országban található kilenc újszülötteket mentő szolgálat közül a szegedi központban regisztrálják a második legtöbb riasztást. Az újszülött mentőautó 2021. évben, mentés során megtett távolság meghaladta a 84.000 kilométert.

Mentés az év minden napján folyamatosan három műszakban történik. A kifogástalan állapotban lévő mentő gépkocsi, a mindig üzemképes és korszerű műszerek, a kiváló szakmai ismeretekkel és nagy gyakorlattal rendelkező személyzet (orvosok, egészségügyi szakdolgozók, mentőápolók, mentő gépkocsivezetők) biztosítják a régió mentési feladatának folyamatos, optimális szintű ellátását.

A Szolgálat mentő gépkocsija úgy működik, mint egy mozgó intenzív osztály. A benne lévő műszerek, gépek, és gyógyszerek segítségével a mentés ideje alatt biztosítani lehet az életben maradáshoz szükséges szervek (szív, tüdő stb.) működésének fenntartását, és ezzel a legtöbb esetben megelőzhető a mentett újszülöttek elvesztése, vagy egész életre szóló károsodása.

Az Alapítvány a működéséhez szükséges hiányzó pénzt adománygyűjtéssel, adó 1 % felajánlással igyekszik pótolni. Ez azt jelenti, hogy az állami finanszírozás mellé évente több mint 60 millió forintot kell összegyűjteni ahhoz, hogy a mentés zavartalan legyen. Az elhasználódott eszközök, berendezések és a mentőautó cseréje ezen felül ró a Szolgálatra hatalmas terhet.